বহাগ বিহুত ১০১ বিধ শাকৰ ব্যঞ্জন - বনৌষধি: স্বাস্থ্য আৰু সাংস্কৃতিক তাৎপৰ্য

     


            

অসমীয়া সমাজত বহাগ বিহুৰ পৰম্পৰাই এক গভীৰ সাংস্কৃতিক আৰু স্বাস্থ্যগত তাৎপৰ্য বহন কৰে। গৰু বিহুৰ দিনা ১০১ বিধ শাক-বন ব্যঞ্জন হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰাৰ প্ৰথা কেৱল এক লোকাচাৰ নহয়, ইয়াৰ পিছ

ত আছে প্ৰকৃতিৰ সৈতে সংযোগ
, ঋতুচক্ৰৰ স্বীকৃতি আৰু স্বাস্থ্যৰ প্ৰতি সচেতনতা। বহাগ মাহত প্ৰকৃতিত নতুন পাত-পত্ৰৰ প্ৰাচুৰ্য দেখা যায়, আৰু এই সময়ত উপলব্ধ শাক-পাচলি আৰু বনৌষধিৰ সংগ্ৰহ কৰি খোৱাৰ পৰম্পৰাই অসমীয়া মানুহৰ প্ৰকৃতিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা আৰু জীৱনশৈলীৰ সুস্থতাক প্ৰতিফলিত কৰে। এই ১০১ শাকৰ ব্যঞ্জনৰ মূল তাৎপৰ্য হৈছে শৰীৰক বিভিন্ন ঔষধি গুণৰ দ্বাৰা বলবান কৰা, ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰা আৰু বছৰটোৰ বাবে স্বাস্থ্যৰ ভেটি স্থাপন কৰা। লোকবিশ্বাস অনুসৰি, এই শাকসমূহৰ তিতা, টেঙা আৰু কেঁহা গুণে শৰীৰৰ ভাৰসাম্য ৰক্ষা কৰে আৰু বিভিন্ন ৰোগৰ পৰা সুৰক্ষা প্ৰদান কৰে।
 

তলত ১০১ বিধ শাকৰ অসমীয়া নাম, ইংৰাজী নাম, বৈজ্ঞানিক নাম আৰু তাৰ ঔষধি গুণাগুণৰ চমু বৰ্ণনা ক্ৰমানুসাৰে দিয়া হৈছে:


1. মাটি কাঁদুৰী ; ইংৰাজী:Sessile Joyweed;বৈজ্ঞানিক নাম: Alternanthera sessilis 
  
গুণহজম শক্তি বৃদ্ধি কৰেৰক্তশোধকচকুৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে উপকাৰী 
2. বৰ মানিমুনিইংৰাজী: Indian Pennywort ; বৈজ্ঞানিক নাম: Centella asiatica  
গুণস্মৃতিশক্তি বৃদ্ধি কৰেমানসিক চাপ কমায়ছালৰ ৰোগত উপকাৰী

3. সৰু মানিমুনিইংৰাজী: Lawn Pennywort; বৈজ্ঞানিক নাম: Hydrocotyle sibthorpioides

গুণজ্বৰ কমায়পেটৰ সমস্যা দূৰ কৰেপ্রদাহ হ্রাস কৰে। 

4. ঢেকীয়া শাকইংৰাজী: Vegetable Fern;বৈজ্ঞানিক নাম: Diplazium esculentum  
গুণ: ভিটামিন আৰু খনিজ পদাৰ্থৰ উৎসহাড়ৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে ভাল।  
5. লাইজাবৰি;  ইংৰাজী: Tropical Spiderwort ;বৈজ্ঞানিক নাম: Drymaria cordata  
গুণ: শ্বাস-প্রশ্বাসৰ সমস্যা দূৰ কৰেজ্বৰ নিয়ন্ত্ৰণ কৰে
6. মধুসোলেং; ইংৰাজী: Chinese Knotweed; বৈজ্ঞানিক নাম: Polygonum chinense  
গুণ: প্ৰদাহ কমায়হজমত সহায় কৰেএন্টিঅক্সিডেণ্ট গুণ থাকে।  
7. দুপৰটেঙাইংৰাজী: Life Plant ;বৈজ্ঞানিক নাম: Bryophyllum pinnatum  
গুণ: ক্ষত সাৰেপ্ৰদাহ হ্রাস কৰেপেটৰ সমস্যা দূৰ কৰে।
8. জিলমিল শাক ; ইংৰাজী: Lamb’s Quarters; বৈজ্ঞানিক নাম: Chenopodium album  
গুণ: ভিটামিন চিৰ উৎসৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণ কৰেহজম শক্তি বৃদ্ধি কৰে।  
9. ব্ৰাহ্মী শাক ;ইংৰাজী: Water Hyssop; বৈজ্ঞানিক নাম: Bacopa monnieri  
গুণ: মগজুৰ কাৰ্যক্ষমতা বৃদ্ধি কৰেউদ্বেগ কমায়এন্টিঅক্সিডেণ্ট গুণ থাকে। 
10. কেঁহৰাজ ;ইংৰাজী: False Daisy; বৈজ্ঞানিক নাম: Eclipta alba
গুণ: চুলিৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে উপকাৰীযকৃতৰ কাৰ্যক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে। 
11. খুটৰা শাকইংৰাজী: Green Amaranth; বৈজ্ঞানিক নাম: Amaranthus viridis  
গুণ: ৰক্তহীনতা দূৰ কৰেপুষ্টিকৰহজমত সহায় কৰে। 
12. পনৌনৱা  ইংৰাজী: Shining Bush;বৈজ্ঞানিক নাম: Peperomia pellucida  
গুণ: মূত্ৰথলিৰ সমস্যা দূৰ কৰেপ্রদাহ কমায়জ্বৰত উপকাৰী।  
13. পচতীয়া;ইংৰাজী: Chaste Tree;বৈজ্ঞানিক নাম: Vitex negundo  
গুণ: বাতৰ বিষ হ্রাস কৰেজ্বৰ কমায়শ্বাসৰোগত উপকাৰী।  
14. তিতাফুলইংৰাজী: Flame Bush; বৈজ্ঞানিক নাম: Phlogacanthus thyrsiflorus  
গুণ: কফ-কাশ দূৰ কৰেজ্বৰত উপকাৰীহজম শক্তি বৃদ্ধি কৰে।  
15. দুবৰী বন /দুৰ্ব্বা বন;  ইংৰাজী: Bermuda Grass;বৈজ্ঞানিক নাম: Cynodon dactylon  
গুণ: ৰক্তশোধকক্ষত সাৰেমূত্ৰৰ সমস্যা দূৰ কৰে। 
16. কণা শিমলুইংৰাজী: Day flower; বৈজ্ঞানিক নাম: Commelina benghalensis  
গুণ: প্রদাহ কমায়চকুৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে ভালজ্বৰত উপকাৰী।  
17. লাজুকি বনইংৰাজী: Sensitive Plant;বৈজ্ঞানিক নাম: Mimosa pudica  
গুণ: ঘাঁ-কটা সাৰেপ্ৰদাহ কমায়নিদ্ৰাহীনতাত উপকাৰী।  

18. নেফাফুইংৰাজী: East Indian Glory Bower; বৈজ্ঞানিক নাম: Clerodendrum colebrookianum  

গুণ: ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণ কৰেহজম শক্তি বৃদ্ধি কৰে। 
19. মালভোগ খুটৰাইংৰাজী: Purslane; বৈজ্ঞানিক নাম: Portulaca oleracea  
গুণ: এন্টিঅক্সিডেণ্ট গুণহৃদৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰেহজমত উপকাৰী। 
20. চালকুঁৱৰী; ইংৰাজী: Aloe Vera; বৈজ্ঞানিক নাম: Aloe barbadensis miller  
গুণ: ছালৰ সমস্যা দূৰ কৰেহজম শক্তি বৃদ্ধি কৰেজ্বৰ কমায়। 
 
21. মছন্দৰী; ইংৰাজী:Heartleaf or Fishwort; বৈজ্ঞানিক নাম: Houttuynia cordata  
গুণ: এন্টিবেক্টেৰিয়েল গুণশ্বাসৰোগত উপকাৰীৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে।  
22. নৰসিংহ; ইংৰাজী: Curry Leaf;বৈজ্ঞানিক নাম: Murraya koenigii  
গুণ: হজমত সহায় কৰেচুলিৰ স্বাস্থ্য ভাল কৰেৰক্তশৰ্কৰা নিয়ন্ত্ৰণ কৰে। 
23. কলমৌ ; ইংৰাজী: Water Spinach; বৈজ্ঞানিক নাম: Ipomoea aquatica  
গুণ: ৰক্তহীনতা দূৰ কৰেচকুৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে ভালপুষ্টিকৰ। 
24. ভেদাইলতা; ইংৰাজী: Skunk Vine; বৈজ্ঞানিক নাম: Paederia foetida  
গুণ: হজম শক্তি বৃদ্ধি কৰেবাতৰ বিষত উপকাৰীপ্রদাহ কমায়।  
25. টিকনি বৰুৱাইংৰাজী: Spindle Palm; বৈজ্ঞানিক নাম: Hyophorbe verschaffeltii  
গুণ: পুষ্টিকৰহজমত সহায় কৰেশক্তি প্ৰদান কৰে।
26. কচুইংৰাজী: Taro; বৈজ্ঞানিক নাম: Colocasia esculenta  
গুণ: পুষ্টিকৰহৃদৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰেহজমত উপকাৰী। 
27. চিৰতাইংৰাজী: Swertia; বৈজ্ঞানিক নাম: Swertia chirayita  
গুণ: জ্বৰ কমায়হজম শক্তি বৃদ্ধি কৰেযকৃতৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে ভাল।  
28.ভেঁকুৰিইংৰাজী: Pea eggplant; বৈজ্ঞানিক নাম: Solanam torvum
হজম শক্তি বৃদ্ধি কৰেযকৃতৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে ভাল।
29. পুৰৈ; ইংৰাজী: Malabar Spinach; বৈজ্ঞানিক নাম: Basella alba  
গুণ: ৰক্তহীনতা দূৰ কৰেপুষ্টিকৰহজমত সহায় কৰে। 
30. অগৰা; ইংৰাজী: Ceylon Spinach;বৈজ্ঞানিক নাম: Talinum triangulare  
গুণ: ভিটামিনৰ উৎসহজম শক্তি বৃদ্ধি কৰেৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে। 
31. বকফুল; ইংৰাজী: Sesbania Flower; বৈজ্ঞানিক নাম: Sesbania grandiflora  
গুণ: ৰক্তশোধকহজমত সহায় কৰেপ্রদাহ কমায়।
32. তিতা কেৰেলাইংৰাজী: Bitter Gourd;বৈজ্ঞানিক নাম: Momordica charantia  
গুণ: ৰক্তশৰ্কৰা নিয়ন্ত্ৰণ কৰেৰোগ প্ৰতিৰ Passport ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে।
33. মহানিম; ইংৰাজী:Indian Lilac/Margosa; বৈজ্ঞানিক নাম:Azadirachta indica 
গুণ: তেজ পৰিষ্কাৰক, মেলেৰীয়া, বহুমূত্ৰ ৰোগ নাশক, বীজাণু আৰু কীটাণু নাশক
34. পদিনা ; ইংৰাজী: Mint; বৈজ্ঞানিক নাম: Mentha arvensis  
গুণ: হজম শক্তি বৃদ্ধি কৰেমানসিক সতেজতা প্ৰদান কৰেশ্বাসৰোগত উপকাৰী। 
35.তুলসী ;ইংৰাজী: Holy Basil; বৈজ্ঞানিক নাম: Ocimum sanctum  
গুণ: শ্বাসৰোগত উপকাৰীৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰেমানসিক চাপ কমায়। 
36. চজিনা পাতইংৰাজী: Drumstick Leaves;বৈজ্ঞানিক নাম: Moringa oleifera  
 গুণ: পুষ্টিকৰৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণ কৰেৰক্তহীনতা দূৰ কৰে।  
37. হেলচী; ইংৰাজী: Water Cress; বৈজ্ঞানিক নাম: Enhydra fluctuans  
গুণ: যকৃতৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে ভালহজমত সহায় কৰেপ্রদাহ কমায়।  
38. ধতুৰা ; ইংৰাজী: Jimson Weed; বৈজ্ঞানিক নাম: Datura stramonium  
গুণ: শ্বাসৰোগত উপকাৰী (সাৱধানে ব্যৱহাৰ কৰিব লাগে)বেদনা নাশক। 
পিঁয়াজ পাত ইংৰাজী: Onion Leaves; বৈজ্ঞানিক নাম: Allium cepa  
গুণ: এন্টিঅক্সিডেণ্ট গুণহজমত সহায় কৰেৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে। 
40. পালেং; ইংৰাজী: Spinach; বৈজ্ঞানিক নাম: Spinacia oleracea  
গুণ: ৰক্তহীনতা দূৰ কৰেহাড়ৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে ভালপুষ্টিকৰ। 
41. লফা ;ইংৰাজী: Mallow: বৈজ্ঞানিক নাম: Malva verticillata  
গুণ: প্ৰদাহ কমায়হজমত সহায় কৰেছালৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে ভাল।  
42. চুকা শাক ; ইংৰাজী: Sorrel; বৈজ্ঞানিক নাম: Rumex acetosa  
গুণ: ভিটামিন চিৰ উৎসহজম শক্তি বৃদ্ধি কৰেৰক্তশোধক।  
43. অমিতা ফুলইংৰাজী: Papaya Flower; বৈজ্ঞানিক নাম: Carica papaya  
গুণ: হজমত সহায় কৰেপৰজীৱী দূৰ কৰেপুষ্টিকৰ। 
44. মেথি শাক ;ইংৰাজী: Fenugreek; বৈজ্ঞানিক নাম: Trigonella foenum-graecum  
গুণ: ৰক্তশৰ্কৰা নিয়ন্ত্ৰণ কৰেহজম শক্তি বৃদ্ধি কৰেপ্রদাহ কমায়। 
45. ধনীয়াইংৰাজী: Coriander leaves; বৈজ্ঞানিক নাম: Coriandrum sativum  
 গুণ: হজমত সহায় কৰেএন্টিঅক্সিডেণ্ট গুণৰক্তশোধক। 
46. জাতিলাও গছৰ আগ;  ইংৰাজী: Bottle Gourd Leaves; বৈজ্ঞানিক নাম: Lagenaria siceraria  
গুণ: পুষ্টিকৰহজম শক্তি বৃদ্ধি কৰেশৰীৰ শীতল কৰে। 
47. ৰঙালাও গছৰ আগইংৰাজীPumpkin; বৈজ্ঞানিক নাম: Curcarbita maxima
গুণ: ইয়াত প্ৰচুৰ পৰিমাণে লুটেইনবিটা কেৰটিন আদি থাকে যিবোৰ সুস্বাস্থ্য বৰ্তাই ৰখাই ৰখাত অপৰিহাৰ্য্য
48. মূলা পাতইংৰাজী: Radish Leaves; বৈজ্ঞানিক নাম: Raphanus sativus  
গুণযকৃতৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে ভালহজমত উপকাৰীপুষ্টিকৰ।
49. টেঙামৰা; ইংৰাজী: Sour Spinach; বৈজ্ঞানিক নাম: Rumex vesicarius  
গুণ: ভিটামিন চিৰ উৎসহজম শক্তি বৃদ্ধি কৰেৰক্তশোধক।  
50. কাঠ আলু পাতইংৰাজী: Yam Leaves; বৈজ্ঞানিক নাম: Dioscorea alata  
গুণ: পুষ্টিকৰশক্তি প্ৰদান কৰেহজমত সহায় কৰে।
 
51. মধুৰিআম পাত ; ইংৰাজী: Guava Leaves; বৈজ্ঞানিক নাম: Psidium guajava  
গুণ: ৰক্তশৰ্কৰা নিয়ন্ত্ৰণ কৰেএন্টিঅক্সিডেণ্ট গুণ থাকে। 
52. কল পাতইংৰাজী: Banana Leaves;বৈজ্ঞানিক নাম: Musa spp.  
গুণ: পুষ্টিকৰহজমত সহায় কৰেশক্তিৰ উৎস
53. জলকীয়াইংৰাজী: Chili Leaves; বৈজ্ঞানিক নাম: Capsicum annuum  
গুণ: প্ৰদাহ কমায়হজম শক্তি বৃদ্ধি কৰেএন্টিঅক্সিডেণ্ট গুণ   

54. সৰিয়হ শাক ; ইংৰাজী: Mustard Greens; বৈজ্ঞানিক নাম: Brassica juncea  

গুণ: ভিটামিনৰ উৎসহজম শক্তি বৃদ্ধি কৰেৰক্তশোধক
55. হাতী খুতৰাইংৰাজী: Pigweed; বৈজ্ঞানিক নাম: Amaranthus spinosus  
গুণ: ৰক্তহীনতা দূৰ কৰেপুষ্টিকৰহজমত সহায় কৰে   
56. হাতী খুতৰাইংৰাজী: Pigweed; বৈজ্ঞানিক নাম: Amaranthus spinosus  
গুণ: ৰক্তহীনতা দূৰ কৰেপুষ্টিকৰহজমত সহায় কৰে   
57. মৌতাম লতাইংৰাজী: Honey Creeper; বৈজ্ঞানিক নাম: Passiflora foetida  
গুণ: মানসিক চাপ কমায়হজমত সহায় কৰে।  
58. ভেদাইলতা; ইংৰাজী: Skunk Vine ;বৈজ্ঞানিক নাম Paedericto Chide  
গুণশক্তিদায়কবাত,গ্ৰহণী নাশক
59. তিতামৰা; ইংৰাজী: Jute plant; বৈজ্ঞানিক নাম: Corchorus sp.
গুণ: ক্ৰিমিপেলুবহুমূত্ৰজ্বৰ নাশক
60. কেহৰাজ ইংৰাজী: False Daisy or Eclipta; বৈজ্ঞানিক নাম: Eclipta prostrata
গুণ: চুলি লা কৰেজণ্ডিচত উপকাৰী
61. ওলকচু; ইংৰাজী: Elephant foot yam; বৈজ্ঞানিক নাম: Amorphophallus spp.
গুণ: কেঁচুমূৰীয়া,গ্ৰহণী নাশক 
62. টিকনিবৰুৱা ; ইংৰাজী: Pickly ivys; বৈজ্ঞানিক নাম: Byttneria grandiflora 
গুণ: শক্তিদায়ক 
63. মাটি মাহ শাকইংৰাজী: Ground Bean Leaves; বৈজ্ঞানিক নাম: Vigna subterranea  
গুণ: পুষ্টিকৰশক্তি প্ৰদান কৰেহজমত উপকাৰী 

64. বিলাহীইংৰাজী: Tomato; বৈজ্ঞানিক নাম: Solanum lycopersicum  

গুণ:এন্টিঅক্সিডেণ্ট গুণহজমত সহায় কৰে। 
65. টেঙেচি নামঃ  ; ইংৰাজী: Pink woodsorrel; বৈজ্ঞানিক নামOxalis crymbosa
গুণ: ত্ৰিদোষ নাশক, অগ্নিবৰ্দ্ধক, নিদ্ৰাকাৰক, গ্ৰহণী ৰোগত উপকাৰীবৈজ্ঞানিক নামOxalis corniculata

66. টেঙচি; ইংৰাজী: Indian Sorrel:
67. বাহক তিতা; ইংৰাজী: Bitter Flower; বৈজ্ঞানিক নাম: Phlogacanthus thyrsiflorus
গুণ: কফ বাহিৰ কৰে, যক্ষ্মাৰোগ নাশক, প্ৰমেহ, কুষ্ঠ নাশক
68. ভাঙৰ পাত; ইংৰাজী: Hemp; ; বৈজ্ঞানিক নাম: Cannabis sativa 
গুণ: ভোক লগায়, কামভাৱ জাগৃত কৰে, নিদ্ৰাজনক
69. বনজালুক; ইংৰাজী: Wild pepper; বৈজ্ঞানিক নাম: Oldenlandia corymbo
গুণ: ছালৰ ৰোগ, পেটৰ ৰোগ নাশক
70. চেংমৰা; ইংৰাজী:Spiny Arum; বৈজ্ঞানিক নাম: Lasia spinosa  
গুণ:কেঁচুমূৰীয়া নাশক, প্ৰসূতি ৰোগ নাশক
71. কপৌঢেঁকীয়া; ইংৰাজী: Parrot brackew; বৈজ্ঞানিক নাম: Ligodium microphyllum
গুণ: শক্তিদায়ক    
72.বেতগাজ; ইংৰাজী:Rattan shoot; বৈজ্ঞানিক নাম: Calamus rotang  
গুণ: ক্ৰিমি নাশক, ৰক্তবৰ্দ্ধক1
73. পচলা; ইংৰাজী: Bhimkol Young pseudostem; বৈজ্ঞানিক নাম: Musa balbisiana
গুণ: প্ৰচুৰ পৰিমাণে আঁহ আছে। ইয়াৰ উপৰিও ভিটামিন B6, পটাচিয়াম, আইৰণ আদি পোৱা যায়
74. তেজপাত ইংৰাজী:Indian Bay Leaf  ;বৈজ্ঞানিক নাম:Cinnamomum tamala
গুণ: সুগন্ধিদায়ক, হৃদযন্ত্ৰ শক্তি দায়ক
75. শুহনি বন: ইংৰাজী: toothache plant/Eye ball; বৈজ্ঞানিক নাম: Acmella oleracea
গুণ:শুহনি বনৰ পাত ৰক্তহীনতা দূৰ কৰাত সহায় কৰে
76. মেজেঙা; ইংৰাজী: Prickly ash; বৈজ্ঞানিক নাম: Zanthoxylum oxyphyllum
গুণ: অভোক বা অজীণ লে মেজেঙা শাক সিজাই খালে ভোক লাগে
77. লাইজাবৰি; ইংৰাজী: tropical chickweed ; বৈজ্ঞানিক নাম: Drymaria cordata
গুণ: কফ নাশক, চাইনাচাইটিচত উপকাৰী
78. দহিকচু; ইংৰাজী; night-scented lily/Dudh Kachu; বৈজ্ঞানিক নাম: Alocasia odora 
 গুণ: ফিটাপেলু নাশক, কোষ্ঠকাঠিন্য নাশক
79. দোৰোণবন; ইংৰাজী: Leucas; বৈজ্ঞানিক নাম: Leucas aspera
গুণ: বাতশ্লেষ্মা নাশক, হজমী কাৰক, অৰ্শ, শোথৰ সুপথ্য  
80. নেফাফু; ইংৰাজী: Indian Glory Bower; বৈজ্ঞানিক নাম:  Clerodendrum colebrookianum
গুণ: উচ্চ ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰিত
81. পুৰৈ শাক; ইংৰাজী: Malabar spinach   
বৈজ্ঞানিক নাম: Basella alba
82. মৰিচা শাক; ইংৰাজী: Red Amaranth; বৈজ্ঞানিক নাম:  Amaranthus gangeticus
গুণ: স্মৰণ শক্তি বৰ্দ্ধক, শৌচ স্বাভাৱিক কৰে, কৰ্কট ৰোগৰ পথ্য
83. মানকচু; ইংৰাজী: Giant Taro; বৈজ্ঞানিক নাম: Alocasia macrorrhizos
গুণ: ৰক্ত পিত্ত আৰু শোথ নাশক
বাবৰি শাক; ইংৰাজী: Crown daisy  ; বৈজ্ঞানিক নাম: Glebionis coronaria
গুণ: ক্ৰিমি নাশক, ছালৰ কমনীয়তা বৰ্দ্ধক, বীৰ্যবৰ্দ্ধক, চকুৰ বাবে উপকাৰী
হেলচি শাক; ইংৰাজী: Marsh Barbel; বৈজ্ঞানিক নাম: Hygrophila auriculata
গুণ: স্নায়ু সবল কৰে, গনোৰিয়া, চিফিলিচ ৰোগৰ পথ্য, শুক্ৰ গাঢ় কৰে

ফুটকলা; ইংৰাজী: Malabar Melastome; বৈজ্ঞানিক নাম: Melastoma malabathricum

গুণ: মুখৰ ভিতৰৰ ঘাঁ শুকায়, ৰক্তবৰ্দ্ধক
নহৰু; ইংৰাজী:Garlic; বৈজ্ঞানিক নাম: Allium sativum
গুণ: মহৌষধি, বীজাণুনাশক, স্নায়ুসবল কাৰক, হজমিকাৰক, বহুমূত্ৰ ৰোগত উপকাৰী
88. মানধনিয়া; ; ইংৰাজী: Mexican coriander ; বৈজ্ঞানিক নাম: Eryngium foetidum
গুণ: হজমিকাৰক, সুগন্ধিদায়ক, ৰুচিকৰ
89. ভুঁই আমলখি; ইংৰাজী: Bhumi Amla/ Stonebreaker; বৈজ্ঞানিক নাম: Phyllanthus niruri
 গুণ: জণ্ডিচ ৰোগ নাশক, যকৃত শক্তিশালী কৰে
90. ধঁপাত তিতা; ইংৰাজী: Himalayan glorybower; বৈজ্ঞানিক নাম: Clerodendrum infortunatum
গুণ:ক্ৰিমি নাশক, মেলেৰিয়া জ্বৰ নাশক
91. পিয়াঁজ পাত; ইংৰাজী: Onion ;বৈজ্ঞানিক নাম: Allium cepa
গুণ:মুখৰ আৰু খাদ্যনলীৰ বীজাণুনাশক, ৰক্তবৰ্দ্ধক, যক্ষ্মাৰোগৰ বীজাণু নাশক, শুক্ৰবৰ্দ্ধক
92. জালুক; ইংৰাজী: Black pepper; বৈজ্ঞানিক নাম: Piper nigrum
গুণ:বীজাণু নাশক, গা বিষ নাশক
93. হালধি; ইংৰাজী: Turmeric;  বৈজ্ঞানিক নাম: Curcuma longa
গুণ:কৰ্কট ৰোগ প্ৰতিৰোধক, তেজ পৰিষ্কাৰক, বিসনাশক, পিত্ত, এলাৰ্জি নাশক

94. মটৰ মাহ; ইংৰাজী: pea; বৈজ্ঞানিক নাম: Pisum sativum

 গুণ:স্তনত গাখীৰ বৃদ্ধি কৰে
95. মেথি শাক; ইংৰাজী:Fenugreek; বৈজ্ঞানিক নাম:Trigonella foenum-graecum 
গুণ:বহুমূত্ৰ ৰোগ নিয়ন্ত্ৰক
96. চিৰতা; ইংৰাজী: Kalmegh, Chiretta ; বৈজ্ঞানিক নাম; Andrographis paniculata
তেজৰ ৰোগ নাশক
97. নেমু পাতইংৰাজী; Lemon Leaves; বৈজ্ঞানিক নাম: Citrus limon  
গুণ: এন্টিঅক্সিডেণ্ট গুণহজম শক্তি বৃদ্ধি কৰেশ্বাসৰোগত উপকাৰী
98. মিঠl  আলু পাত ;ইংৰাজী: Sweet Potato Leaves; বৈজ্ঞানিক নাম: Ipomoea batatas  
গুণ: ৰক্তহীনতা দূৰ কৰেপুষ্টিকৰহজমত উপকাৰী
99. কলদিলইংৰাজী: Banana inflorescence; বৈজ্ঞানিক নাম: Musa spp. 
গুণ
কলদিলত ভিটামিন, খনিজ, আঁহ, এন্টি-অক্সিডেন্ট থাকে; হজম শক্তি বৃদ্ধি কৰে, হৃদৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰে।
100. ভেন্দি; ইংৰাজী: Ladies finger; বৈজ্ঞানিক নাম: Abelmoschus esculentus  
গুণ: হজমত সহায় কৰে, পুষ্টিকৰ, ৰক্তশৰ্কৰা নিয়ন্ত্ৰণ কৰে।
লাই শাক; ইংৰাজী নাম: Mustard Greens; বৈজ্ঞানিক নাম: Brassica juncea
 গুণ: লাই শাকত অ্যান্টিঅক্সিডেন্ট, ভিটামিন A, C, K থাকে। ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বঢ়ায়


উপসংহাৰ

অসমীয়া সমাজত গৰু বিহুৰ দিনা ১০১ বিধ শাক-বন ব্যঞ্জন হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰাৰ পৰম্পৰা এক অনন্য সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য। ঠাইভেদে এই শাক-পাচলিৰ ব্যৱহাৰ আৰু প্ৰস্তুত প্ৰণালীত বৈচিত্ৰ্য পৰিলক্ষিত হয়, যিয়ে অসমৰ খাদ্য সংস্কৃতিৰ গভীৰতাক প্ৰতিফলিত কৰে। এই পৰম্পৰাই কেৱল প্ৰকৃতিৰ সৈতে সংযোগ স্থাপনেই নহয়, গৰুৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতাও প্ৰকাশ কৰে। আজিৰ দিনতো এই ঐতিহ্যই গ্ৰাম্য জীৱনত সজীৱ হৈ আছে, আৰু ইয়াক সংৰক্ষণ কৰাটো আমাৰ দায়িত্ব। বহাগ বিহুৰ এই বিশেষ পৰম্পৰা অসমীয়া সংস্কৃতিৰ এক অমূল্য সম্পদ।

















Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

পৰামলখিৰ (Star Gooseberry) ঔষধি গুণ

টিকনি বৰুৱা উদ্ভিদ: অসমৰ পৰম্পৰা আৰু ঔষধি গুণৰ সংমিশ্ৰণ

মধুমেহ(Diabetes) ৰোগত নয়নতৰাৰ (Catharanthus roseus L.)ব্যৱহাৰ