বৰ ভেঁকুৰীৰ (Solanum torvum) ঔষধি গুণ

  

Solanum torvum

1. বৰ ভেঁকুৰী উদ্ভিদৰ চমু বিৱৰণ

বৰ ভেঁকুৰী বা হাতী ভেঁকুৰী এবিধ গুল্মজাতীয় উদ্ভিদ। ইয়াক সাধাৰণতে গ্রীষ্মমণ্ডলীয় আৰু উপগ্রীষ্মমণ্ডলীয় অঞ্চলত পোৱা যায়। এই উদ্ভিদৰ উচ্চতা সাধাৰণতে ১-৩ মিটাৰ হয় আৰু ইয়াৰ পাতবোৰ ডাঙৰ, লোমশ আৰু ডিম্বাকৃতিৰ। ফুলবোৰ বগা বা পাতল বেঙুনীয়া ৰঙৰ, আৰু ফলবোৰ সৰু, গোলাকাৰ, সেউজীয়াৰ পৰা পকিলে হালধীয়া বা ক’লা ৰঙৰ হয়।বৰ ভেঁকুৰী দক্ষিণ-পূৰ্ব এছিয়া, ভাৰত, শ্ৰীলংকা, মালয়েছিয়া, ফিলিপাইনছ, অষ্ট্ৰেলিয়াৰ কিছু অংশ, আফ্ৰিকাৰ গ্রীষ্মমণ্ডলীয় অঞ্চল, আৰু দক্ষিণ আমেৰিকাৰ কিছু অঞ্চলত পোৱা যায়। ভাৰতত ই অসম, পশ্চিমবংগ, তামিলনাডু, কেৰালা, আৰু অন্যান্য গ্রীষ্মমণ্ডলীয় ৰাজ্যত সাধাৰণ। অসমত ই গাঁৱলীয়া অঞ্চলৰ পথাৰ, জংঘল, আৰু পতিত মাটিত স্বাভাৱিকভাৱে গজে। ই আৰ্দ্ৰ, উষ্ণ জলবায়ু আৰু ভালদৰে পানী ওলাই যোৱা মাটিত ভালকৈ বৃদ্ধি পায়

 বৈজ্ঞানিক নাম: Solanum torvum ( Family- Solanaceae)

 ইংৰাজী নাম: Turkey Berry, Devil’s Fig, Pea Eggplant

হিন্দী নাম: भटकटैया (Bhatkatiya), जंगली बैंगन (Jungli Baingan)

 বাংলা নাম: তিতবেগুন (Tit Begun), কাঁটাবেগুন (Kanta Begun)

2. বৰ ভেঁকুৰী  ব্যৱহাৰ: 

অসমীয়া সমাজত বৰ ভেঁকুৰী প্ৰধানকৈ ঔষধি উদ্ভিদ হিচাপে ব্যৱহৃত হয়। ইয়াৰ পাত, শিপা, আৰু ফল পৰম্পৰাগত  চিকিৎসাত ব্যৱহাৰ কৰা হয়। কিছুমান অঞ্চলত ইয়াৰ   ফল শাক হিচাপে ৰান্ধি খোৱাৰ প্ৰথাও আছে, যদিও ই কম প্ৰচলিত। ইয়াৰ তিতা সোৱাদৰ বাবে ইয়াক সাধাৰণতে ৰান্ধি খোৱা হয়।  

3. বৰ ভেঁকুৰীৰ ঔষধি ব্যৱহাৰ

বৰ ভেঁকুৰী বিভিন্ন ৰোগৰ চিকিৎসাত পৰম্পৰাগত ভাৱে ব্যৱহৃত হৈ আহিছে। তলত কিছুমান ৰোগৰ নাম, ব্যৱহাৰৰ পদ্ধতি, পৰিমাণ, আৰু সময় উল্লেখ কৰা হ’ল:

3.1. হজমৰ সমস্যা (অজীৰ্ণ, পেটৰ বিষ):

 বৰ ভেঁকুৰীৰ শিপাৰ কাঢ়া তৈয়াৰ কৰি খোৱা হয়। ১০-১৫ গ্ৰাম শিপা ২০০ মিলিলিটাৰ পানীত উতলাই ৫০ মিলিলিটাৰলৈ হ্ৰাস কৰি ছেকি লোৱা হয়পৰিমাণ: দিনে ১-২ বাৰ, ২৫-৫০ মিলিলিটাৰসময়: ৩-৫ দিন, অথবা লক্ষণ কমিলে বন্ধ কৰিব পাৰি

 3.2.জ্বৰ আৰু কফ:

 শিপা বা ফলৰ ৰস তৈয়াৰ কৰি মধুৰ সৈতে মিহলাই খোৱা হয়। ৫-১০ গ্ৰাম শিপা বা ফল পিহি ১০-২০ মিলিলিটাৰ ৰস উলিয়াই লোৱা হয়পৰিমাণ: দিনে ১ বাৰ, ১০-২০ মিলিলিটাৰ। সময়: ২-৩ দিন, জ্বৰ কমিলে বন্ধ কৰিব লাগে

3.3. ছালৰ ৰোগ (একজিমা, ফোঁহা):

 পাত বা ফল পিহি পেষ্ট তৈয়াৰ কৰি আক্ৰান্ত স্থানত লগোৱা হয়। ১০-১৫ গ্ৰাম পাত পিহি পেষ্ট তৈয়াৰ কৰা হয়পৰিমাণ: দিনে ১-২ বাৰ লগাব লাগেসময়: ৫-৭ দিন, বা লক্ষণ কমিলে বন্ধ কৰিব পাৰি

3.4. দাঁতৰ বিষ আৰু মুখৰ সংক্ৰমণ:

পদ্ধতি: শিপাৰ গুড়ি(২-৩ গ্ৰাম) পানীত মিহলাই মুখ ধোৱা বা গাৰ্গল কৰা হয়পৰিমাণ: দিনে ২-৩ বাৰসময়: ৩-৫ দিন

বিঃদ্রঃ: ঔষধৰ পৰিমাণ আৰু সময় ৰোগীৰ বয়স, স্বাস্থ্য, আৰু ৰোগৰ তীব্ৰতাৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰে। সেয়েহে বিজ্ঞজনৰ পৰামৰ্শ লোৱা উচিত

Solanum torvum


 4. বৰ ভেঁকুৰীত থকা উপকাৰী ৰাসায়নিক যৌগ

বৰ ভেঁকুৰীত থকা কিছুমান উপকাৰী ৰাসায়নিক যৌগ হ’ল:

Solasodine: এই এলকেল’ইডৰ প্ৰদাহ-বিৰোধী আৰু বেক্টেৰিয়া-বিৰোধী গুণ আছে

Steroidal glycosides: ই হজমশক্তি বৃদ্ধি আৰু প্ৰদাহ কমোৱাত সহায় কৰে

Flavonoids: এই যৌগৰ এন্টি-অক্সিডেন্ট গুণ আছে, যি কোষৰ ক্ষতি প্ৰতিৰোধ কৰে

Phenolic compounds: ই বেক্টেৰিয়া আৰু ভাইৰাছৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়ে

Tannins: ছালৰ ৰোগৰ চিকিৎসাত সহায়ক

 ই যৌগসমূহৰ বাবেই বৰ ভেঁকুৰী ঔষধি গুণসম্পন্ন বুলি গণ্য কৰা হয়

 


5. ঔষধি ব্যৱহাৰৰ সময়ত সাৱধানতা

বৰ ভেঁকুৰী ঔষধ হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰোঁতে কিছুমান সাৱধানতা অৱলম্বন কৰিব লাগে:

পৰিমাণৰ নিয়ন্ত্ৰণ: অত্যধিক পৰিমাণে সেৱন কৰিলে ইয়াৰ এলকেল’ইডৰ বাবে বমি, মূৰ ঘূৰোৱা, বা পেটৰ সমস্যা হ’ব পাৰে

গৰ্ভৱতী আৰু শিশুৰ বাবে:গৰ্ভৱতী মহিলা আৰু শিশুৱে ইয়াক ব্যৱহাৰ কৰাৰ আগতে চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ ল’ব লাগে

পাৰ্শ্বক্ৰিয়া পৰীক্ষা: প্ৰথমবাৰ ব্যৱহাৰ কৰোঁতে অল্প পৰিমাণে ব্যৱহাৰ কৰি এলাৰ্জি পৰীক্ষা কৰিব লাগে

বিশুদ্ধতা: বৰ ভেঁকুৰী সংগ্ৰহ কৰোঁতে নিশ্চিত কৰিব লাগে যে ই প্ৰদূষিত অঞ্চলৰ পৰা সংগৃহীত নহয়

চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ: দীৰ্ঘম্যাদী ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰত চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ লোৱা বাঞ্ছনীয়

6. উপসংহাৰ

বৰ ভেঁকুৰী এবিধ গুৰুত্বপূৰ্ণ ঔষধি উদ্ভিদ যি অসমীয়া সমাজত পৰম্পৰাগত  চিকিৎসাৰ এক অবিচ্ছেদ্য অংশ। ইয়াৰ প্ৰদাহ-বিৰোধী, বেক্টেৰিয়া-বিৰোধী, আৰু এন্টি-অক্সিডেন্ট গুণৰ বাবে ই বিভিন্ন ৰোগৰ চিকিৎসাত ব্যৱহৃত হৈ আহিছে। অসমৰ গাঁৱলীয়া অঞ্চলত ইয়াক শাক হিচাপে আৰু প্ৰাকৃতিক বেৰ হিচাপেও ব্যৱহাৰ কৰা হয়। কিন্তু ইয়াৰ বিষাক্ত যৌগৰ সম্ভাৱনাৰ বাবে ইয়াক সাৱধানে আৰু চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ মতে ব্যৱহাৰ কৰা উচিত। বৰ ভেঁকুৰীৰ ঔষধি গুণৰ বিষয়ে আধুনিক গৱেষণাৰ দ্বাৰা অধিক তথ্য প্ৰকাশ পালে ইয়াৰ ব্যৱহাৰ আৰু নিৰাপদ আৰু ফলপ্ৰসূ হ’ব। এই উদ্ভিদে অসমৰ জৈৱ-বৈচিত্ৰ্য আৰু পৰম্পৰাগত চিকিৎসাৰ গুৰুত্বক উজ্জ্বল কৰি তুলিছে


 

Comments

Popular posts from this blog

পৰামলখিৰ (Star Gooseberry) ঔষধি গুণ

টিকনি বৰুৱা উদ্ভিদ: অসমৰ পৰম্পৰা আৰু ঔষধি গুণৰ সংমিশ্ৰণ

মধুমেহ(Diabetes) ৰোগত নয়নতৰাৰ (Catharanthus roseus L.)ব্যৱহাৰ